Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Το χαμένο καρναβάλι;

Η σπουδή του Δήμου Πατρέων να ανακοινώσει ότι ακυρώνει τα πάντα και να …..συμμορφωθεί!!! με τους υγειονομικούς κανόνες, γρήγορα έδωσε χώρο σε διάφορες ομάδες να ξεπηδήσουν, να οργανωθούν και να ετοιμάσουν δράσεις. Ο Δήμος, αν και από τη μια δείχνει να προσπαθεί να κάνει αυτό που πρέπει για την πόλη, αρνήθηκε από την άλλη, το πιο ουσιώδες. Αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το υποστηρικτικό, έτοιμο δίκτυο των ιστορικών πληρωμάτων και των έμπειρων καρναβαλιστών, με την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. 

Η αποτελεσματικότητα αυτή, εκτός των άλλων δράσεων, φάνηκε το περασμένο Σάββατο, όταν ένα απλό διαδικτυακό καρναβαλικό πάρτυ το οποίο διαφημίστηκε μόλις για λίγες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσπασε το κοντέρ της ψηφιακής πλατφόρμας παγκοσμίως, ανεβάζοντας την Πάτρα τρίτη στον κόσμο! Διαφήμιση δωρεάν για την οποία πασχίζουμε χρόνια και συζητάμε χρόνια! Από τα ατελείωτα μηνύματα στο chat, φάνηκε και η λαχτάρα του κόσμου όχι μόνο για μουσική αλλά και για επικοινωνία. 


Ήταν ένα πάρτυ που τα είχε σχεδόν όλα, μεταμφιεσμένα! Υπέροχη καρναβαλική μουσική από τους καλύτερους djs, πλήθος συμμετεχόντων, (μιλάμε για 14000 προβολές στην πλατφόρμα, χωρίς να υπολογίζεται σε κάθε προβολή πόσα άτομα την έβλεπαν), επικοινωνία, χιούμορ, σάτιρα, βιντεάκια να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, με κόσμο να χορεύει στα σπίτια του, φωτογραφίες και καρναβαλοσέλφι, αλλά και μανιταρόσουπα τις σχεδόν πρωινές ώρες, όπως σε κάθε καρναβαλικό ξενύχτι που σέβεται τον εαυτό του!


Τα καρναβαλικά πληρώματα, μπορούν και ξεσηκώνουν κόσμο, έχουν ιδέες και τον τρόπο να τις υλοποιούν. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούν να υποκαταστήσουν το Δήμο σε αυτό που κάνει τόσο καλά, όπως ο διάκοσμος, οι κατασκευές, η διοργάνωση των παρελάσεων, ούτε να ανταγωνιστούν το τεράστιο κύρος που έχει, ως Δήμος που διοργανώνει με τεράστια επιτυχία ένα τέτοιο γεγονός!


Πραγματικά λοιπόν πιστεύω ότι ο Δήμος οφείλει να υποχωρήσει και να συνεργαστεί με αυτούς τους ανθρώπους που από το τίποτα μέσα σε λίγες ημέρες κατάφεραν κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν την εμπιστοσύνη των πατρινών έχουν και όνομα. Σήμερα είναι η Νάντια και ο Γιώργος, ο Στέλιος, ο Δημήτρης, αύριο θα είναι η Χαρά και ο Βασίλης, ο Ασημάκης, η Μέμα, ο Φοίβος, η Ασπασία, η Βικτωρία, ο Αρίστος και τόσοι άλλοι. Οι πατρινοί τους αναγνωρίζετε με τα μικρά τους ονόματα, οι φίλοι που διαβάζετε από μακριά, σας αρκεί να ξέρετε, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν χρόνια τώρα στο πατρινό καρναβάλι. Είναι δουλειά του Δήμου και ευθύνη του να σκύψει να τους προσεγγίσει, να ξεπεράσει αγκυλώσεις και κομματικές προκαταλήψεις ή ιδεολογίες και να συνεργαστεί, χωρίς να προσπαθήσει όμως να οικειοποιηθεί τη δουλειά τους. Οι εξωγενείς παράγοντες που επικαλείται ο Δήμος που δυσχεραίνουν την συνεργασία πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο, ούτως ώστε, αν ισχύει, να αποκλειστούν ως εξωγενείς. Η ομάδα πρέπει να είναι μία και αρραγής. Δεν χωράει εσείς και εμείς. Ο στόχος κοινός, αλλά θεσμικά η ευθύνη και η υποχρέωση βαρύνει το Δήμο, να ακούσει τα πληρώματα και τις καρναβαλικές δυνάμεις της πόλης και να αποκαταστήσει τη σχέση για το καλό του καρναβαλιού ότι κι αν χρειαστεί να κάνει. Χρόνος δεν υπάρχει, αν και το καρναβάλι φέτος είναι μεγάλο! Ελπίζω να μην είναι ήδη αργά.


Εμείς στην Πάτρα δεν το βλέπουμε ως ένα χαμένο καρναβάλι, αλλά ως ευκαιρία για την πόλη να παρουσιάσει κάτι καινούργιο και μοναδικό και θα δουλέψουμε για αυτό. Ήδη δουλεύουμε!


Χριστίνα Σκαρπέτα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαγεμένος Συρμός

  «Το έτος 1284 μετά τη γέννηση του Χριστού, οδηγήθηκαν μακρυά από το Χάμελιν εκατόν τριάντα παιδιά, γεννημένα στον τόπο αυτό, αποπλανημένα ...