Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Οι έμποροι των Πατρών

Το τελευταίο καιρό ένας υπόγειος, καλά μεθοδευμένος πόλεμος έχει ξεκινήσει που μόνο κακό κάνει στο καρναβάλι. Τα ιστορικά πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού,οι παρέες που χρόνια τώρα είναι μεγάλο μέρος του, με συνεχή και συνεπή παρουσία, έχουν μπει στο στόχαστρο. Κάποιοι αποφασίζουν για το καλό του Πατρινού Καρναβαλιού και μας κουνάνε το δάχτυλο και αυτοί είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμμία σχέση με αυτό!

Μας λέτε εμπόρους! Κουραφέξαλα! Τα βάζετε με τα πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού, αλλά μέχρι εκεί μπορείτε να φτάσετε, γιατί δεν έχετε τη δύναμη να τα βάλετε με τους πραγματικούς εμπόρους, είτε γιατί ζείτε σε άλλο τόπο και χρόνο, όπως φαίνεται από τις αποφάσεις που λαμβάνετε, είτε γιατί φοβάστε. Οι έμποροι υπάρχουν, αλλά δεν είναι εκεί που ψάχνετε κύριοι και κυρίες του Δήμου. Διότι οι έμποροι, σε αντίθεση με εμάς, δεν ήρθαν ποτέ να μιλήσετε, δεν έχουν πρόσωπο για εσάς! Μην έχετε ψευδαισθήσεις, τους πραγματικούς εμπόρους, δεν έχετε τη θέληση ή τη δύναμη να τους πολεμήσετε και γι’ αυτό βαφτίζετε  εμπόρους και αποκλείετε από τις αποφάσεις και την διοργάνωση, αυτούς που εκπροσωπούν  το καλύτερο κομμάτι του καρναβαλιού, αυτό για το οποίο…. καμαρώνετε! Με κάθε εκδήλωση που κάνετε, με κάθε απόφαση που παίρνετε, με κάθε ανακοίνωση που βγάζετε, απλώς πολεμάτε λυσσαλέα και αναίτια το υγιέστερο, το πιο δημιουργικό, το πιο δημοκρατικό, το πιο παραγωγικό κομμάτι του καρναβαλιού, την ίδια την ιστορία της Πάτρας.


Βρείτε τους πραγματικούς εμπόρους και μετά να μιλήσετε για εμάς που πληρώνουμε από την τσέπη μας τα τελευταία σαράντα, πενήντα χρόνια για να κάθεστε εκεί και να καμαρώνετε για το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας σαν να είναι δικό σας δημιούργημα, ή να απεργάζεστε σχέδια καταστροφής του. Για κάτι που δεν είναι δικό σας. Το καρναβάλι είναι της πόλης και των ανθρώπων της, αυτό το καρναβάλι το γιγαντώσαμε εμείς οι Πατρινοί και γι’ αυτο το αγαπάμε τόσο. Και το γιγαντώσαμε χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς και αυτό οφείλατε να το γνωρίζετε και να το αναγνωρίζετε. Ο διαχωρισμός ο οποίος επιχειρείτε να κάνετε ανάμεσα στα πληρώματα είναι τεχνητός διότι «λαός και Κολωνάκι» διασκεδάζουν μαζί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όχι κάποιοι εδώ κι κάποιοι άλλοι εκεί, αλλά όλοι μαζί κι εδώ κι εκεί! Οι διακρίσεις είναι στο μυαλό σας και ποτέ δεν χώρεσαν στο πατρινό καρναβάλι.


Αυτό που τελικά έχετε κατά νου δεν είναι να κυνηγηθούν πραγματικά αυτοί που καπηλεύονται και λυμαίνονται την νεολαία της Πάτρας, αλλά με ψέματα και μεθοδεύσεις ιδεολογικές και κομματικές να παραχαραχθεί η καρναβαλική ιστορία της Πάτρας, το αστικό παρελθόν του καρναβαλιού της, ο ίδιος ο αταξικός χαρακτήρας του όπως τελικά διαμορφώθηκε στην πορεία των χρόνων αλλά και η πορεία του στο μέλλον.


Όμως τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους! Ενώ εσείς πετάξατε στο δρόμο να καταστραφούν, άρματα έτοιμα να παρελάσουν, κάποιος από μας, πολλά χρόνια πριν, γκρέμιζε τη πόρτα του σπιτιού του για να βγει να παρελάσει το άρμα που δεν χώραγε να βγει! Έτσι απλά!!!


Χριστίνα Σκαρπέτα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαγεμένος Συρμός

  «Το έτος 1284 μετά τη γέννηση του Χριστού, οδηγήθηκαν μακρυά από το Χάμελιν εκατόν τριάντα παιδιά, γεννημένα στον τόπο αυτό, αποπλανημένα ...