Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Χριστουγεννιάτικο Καρναβάλι ή Καρναβαλικά Χριστούγεννα;

Καρναβάλι 1988 Πλήρωμα 94


Τα φετινά Χριστούγεννα λοιπόν, έχουν ακόμα μια παραξενιά για μένα, εκτός από όλα αυτά τα παράξενα που συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους. Αρνούμαι να διώξω τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από το σπίτι και να σβήσω τα φωτάκια!

Πάντα στη Πάτρα το τέλος των Χριστουγέννων σηματοδοτεί την έναρξη της καρναβαλικής περιόδου και την εντατικοποίηση των καρναβαλικών εργασιών. Μας πιάνει ο καρναβαλικός πυρετός. Δεν κρατιόμαστε! Για πολλούς από μας, ακόμα και η κοπή της βασιλόπιτας, μετατρέπεται σε κοπή γαλακτομπούρεκου, του χαρακτηριστικού πατρινού καρναβαλικού γλυκού και το φλουρί είναι ένα καρναβαλικό αναμνηστικό!

Έτσι, εκεί γύρω στις 17 Ιανουαρίου ο τελάλης που γυρνάει στις γειτονιές για να διαλαλήσει την έναρξη του καρναβαλιού, δε μας βρίσκει απροετοίμαστους και κάθε χρόνο την ώρα που διαλύουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, η προσμονή της μεγάλης γιορτής για την Πάτρα εξαφανίζει την μελαγχολία. 

Φέτος όμως, που η πόλη και οι γειτονιές της είναι άδειες με το που έσβησαν τα φωτάκια, μου μοιάζουν ακόμα πιο άδειες. Άδειες από ανθρώπους, άδειες και από φωτάκια. Γι´αυτό και στο σπίτι μας θα συνυπάρχουν για καιρό τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια με τα καρναβαλικά καπέλα, δεν θέλω να ξεστολίσω. Ήδη τα πρώτα καπέλα έκαναν την εμφάνισή τους.... Και τα καρναβαλικά τραγούδια ακούγονται από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Το καρναβαλικό πάρτυ έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει τελειώσει καλά, καλά το χριστουγεννιάτικο! 


Ελπίζω ότι το όνειρο φέτος, από τους δρόμους θα μεταφερθεί στο σπίτι, που θέλω να το κάνω θέατρο και σκηνικό των παραμυθιών. Οι καλικάντζαροι θα χορεύουν με την μπαλαρίνα μου, ο μικρός μου Harry Potter, θα περιφέρεται στο σπίτι, κάνοντας τα μαθήματά του με τη στολή του Hogwarts, που του έφερε ο Αη Βασίλης, ενώ μια Befana θα εμφανίζεται ξαφνικά από το δωμάτιό της και θα ξαφνιάζει τα παιδιά της.


Εμπρός! Στρουμφ! Το πάρτυ έχει αρχίσει! Ποιός θα μας σταματήσει! Εμπρός μη χάνετε στιγμή! 

Γιατί το καρναβάλι του 2021 πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με τη μαγεία των Χριστουγέννων και όλα τα καλά στοιχειά του κόσμου, μπας και ξορκίσει το κακό γύρω μας!


Χριστίνα Σκαρπέτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαγεμένος Συρμός

  «Το έτος 1284 μετά τη γέννηση του Χριστού, οδηγήθηκαν μακρυά από το Χάμελιν εκατόν τριάντα παιδιά, γεννημένα στον τόπο αυτό, αποπλανημένα ...