Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Καρναβάλι θέλατε;

 

«Καρναβάλι θέλατε;» Κατέβηκε η κόρη μου φουριόζα, στενοχωρημένη, να μου δείξει την ανακοίνωση του Δήμου, με την οποία γινόταν οριστική η προοπτική της ακύρωσης των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων. Πολύ εγκαίρως αυτή τη φορά, πολύ νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε, αν και μάλλον το ψυχανεμιζόμασταν. Αλλά γιατί εγώ έμεινα με την εντύπωση, από την ώρα που τη διάβασα, ότι φέτος, εκεί στο Δήμο, τρίβουν τα χέρια τους από χαρά; Γιατί αυτή η σπουδή να μοιραστούν τα δυσάρεστα νέα; Διαβάζοντας την ανακοίνωση που ακύρωνε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σχεδόν τους έβλεπα να πανηγυρίζουν και ήταν σαν να ακούω το «ουφ» ανακούφισης που ακούστηκε από το Δήμο. Ο κορονοϊός τους αφαίρεσε ένα μεγαααάλο βάρος. Και είναι σαν να τη
ν ετοίμαζαν από καιρό, σαν να την προσδοκούσαν αυτή τη στιγμή, γιατί όλους αυτούς τους μήνες έμοιαζε να μην έχει γίνει καμία προετοιμασία και καμία προσπάθεια από το Δήμο να σωθεί ό,τι σώζεται. 
Κι όμως λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στις 24/12/20!!!, έφτασε, σε κάποιους, από τη Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων μέιλ- πρόσκληση συμμετοχής στη γνωμοδοτική επιτροπή, όπου συγχρόνως ενημέρωνε και για τις προγραμματισμένες δράσεις!
Ανυπομονώ λοιπόν, πραγματικά, να δω να πραγματοποιούνται αυτά που ο Δήμος δηλώνει ότι έχει ετοιμάσει για μας, Ελπίζω πραγματικά η προετοιμασία και η οργάνωση και η εκτέλεση να είναι όπως όλοι επιθυμούμε να είναι! Αλλά με τα πληρώματα και τις καρναβαλικές δυνάμεις της πόλης επικοινωνία ή συνεργασία δεν έχει υπάρξει. Και ως γνωστόν καρναβάλι δεν γίνεται μόνο από το Δήμο, ούτε μόνο με τα πληρώματα. Το Καρναβάλι στη Πάτρα γίνεται από όλους μαζί. Διότι σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για δρώμενα, θέαμα ή υπερθέαμα αλλά όχι για καρναβάλι.
Δεν είμαι αισιόδοξη ούτε για τη παραχώρηση χώρου για τη δημιουργία καρναβαλικών κατασκευών, ούτε για το κρυμμένο θησαυρό, και πολύ λιγότερο για την αναβάθμιση της καρναβαλικής αισθητικής της πόλης.
Διότι απ´όσο ξέρω, χώρος για τα πληρώματα του ΑΣΟ για τη δημιουργία καρναβαλικών κατασκευών, ακόμα δεν έχει βρεθεί. Διότι τα άρματα τα περσινά των πληρωμάτων αφέθηκαν στη τύχη τους και διαλύονται στη βροχή. Εφήμερα ναι, αλλά η μοίρα τους ήταν να καούν, όχι να ξεθωριάσουν. 
Και διότι το πλήρωμα που είχε αναλάβει τη διοργάνωση του παιχνιδιού του κρυμμένου θησαυρού, δηλώνει ότι αποσύρεται αφού δεν προλαβαίνουν πια…...Όλον αυτό τον καιρό δεν είχαν καμία επικοινωνία με το Δήμο και καμμία συνεργασία. Ή μάλλον ο Δήμος δεν είχε μαζί τους. 
Ίσως να έλειπαν υπογραφές που ποτέ δεν μας ζητήθηκαν. Ποιός ξέρει…... 
Επειδή όμως η αντίστροφη μέτρηση για το Καρναβάλι 2021 έχει ήδη αρχίσει και αισίως πλησιάζει η έναρξη του καρναβαλιού και επειδή εμείς δεν μπορούμε να παραδώσουμε στα καπρίτσια των καιρών και των ανθρώπων αυτό που τόσο αγαπάμε, ετοιμαζόμαστε κι εμείς. Ποιοι και πόσοι θα δείξει. Αλλά έχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Ή οι σωματοφύλακες.
Και παρόλο που και η δική μας η ζωή πλήττεται, όπως όλων, το καρναβάλι είναι το εμβόλιο και το φάρμακο σε όλο αυτό. Και όχι, δε καλώ σε ανταρσία κατά της δημόσιας υγείας. Καλώ σε ανταρσία καρναβαλική, έστω και διαδικτυακή και σε συσπείρωση κατά όλων αυτών που νομίζουν ότι θα αφήσουμε έτσι απλά να καταστραφεί αυτό που χτίσαμε μέσα στους αιώνες…….
Σωματοφύλακες του καρναβαλιού ενωθείτε! Το Καρναβάλι έφτασε!!!




Χριστίνα Σκαρπέτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαγεμένος Συρμός

  «Το έτος 1284 μετά τη γέννηση του Χριστού, οδηγήθηκαν μακρυά από το Χάμελιν εκατόν τριάντα παιδιά, γεννημένα στον τόπο αυτό, αποπλανημένα ...