Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ο Εαυτος του




Το σοκ μεγάλο, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην πραγματοποιηθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, εξαιτίας του ιού που ταλανίζει αυτό το καιρό τους ανθρώπους παγκοσμίως. Καλά έκανε. Και ο Δήμος υπάκουσε για να προστατέψει τους δημότες του. Καλά έκανε.
Αλλά κι εμείς σήμερα, όπως κάθε χρόνο, πήγαμε να πάρουμε τις στολές μας. Καλά κάναμε! Γιατί δε θα μας πτοήσουν. Το καρναβάλι δεν το κάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά οι άνθρωποι. Το καρναβάλι είμαστε εμείς! Πέρα από οποιοδήποτε, οργανωμένο από το Δήμο, καρναβάλι και πέρα από οποιαδήποτε απαγόρευση της κυβέρνησης, εμείς κάνουμε το καρναβάλι. 
Από παλιά, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο πρώην δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας, «τα μεγάλα γεγονότα της Πάτρας προσδιορίζονται με τα καρναβάλια και οι ατομικές μνήμες των κατοίκων ανατρέχουν σε αυτά». Και αυτό το Καρναβάλι, ακόμα κι αν δεν έγινε, θα μας σημαδέψει, μας έχει ήδη σημαδέψει.
Αυτό το Καρναβάλι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας. Γιατί θα γίνει, θα το κάνουμε. Και θα το κάνουμε τόσο ωραία, με το δικό μας πατρινό τρόπο, που όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Αυτό το καρναβάλι θα σημαδέψει τις αναμνήσεις μας και τις αναμνήσεις των παιδιών μας. Όχι για την ματαίωση των ονείρων, αλλά για την αντίδραση των ανθρώπων. Όλων μαζί!
Αυτές τις μέρες στη Πάτρα γράφεται ιστορία. Γιατί οι Πατρινοί ξαναγυρνάμε το καρναβάλι πίσω στις ρίζες του, στο καρναβάλι που αντιστέκεται στο πνεύμα των καιρών που απαιτούν συμμόρφωση. Γιατί το καρναβάλι είναι ανατροπή και αντίσταση σε όλα όσα μας πνίγουν και αντίδραση σε όσα μας τρομοκρατούν. Γιατί ποτέ το καρναβάλι δεν ζήτησε την άδεια από την εξουσία. Έβγαζε τη γλώσσα και αυθαδίαζε. Και αυτό θα κάνουμε και εμείς εδώ στη Πάτρα….
Μετά από πολύ καιρό το καρναβάλι ξαναείναι ο εαυτός του!

Χριστίνα Σκαρπέτα

1 σχόλιο:

  1. Η παρέα θα συνεχίσει, λοιπόν να γράφει ιστορία. Στους δρόμους, μέρα και νύχτα. Το λέμε πάλι, σας κοροϊδεύουμε 😄

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Μαγεμένος Συρμός

  «Το έτος 1284 μετά τη γέννηση του Χριστού, οδηγήθηκαν μακρυά από το Χάμελιν εκατόν τριάντα παιδιά, γεννημένα στον τόπο αυτό, αποπλανημένα ...