Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Οι Καρναβαλικοί Ζωντανοί μας Θησαυροί!

Photo:Spiros Papatheodorou


Εδώ και χρόνια είναι αίτημα της καρναβαλικής κοινότητας και συνάμα επιτακτική ανάγκη να καταγραφεί η νεώτερη ιστορία του καρναβαλιού και να μην ξεχαστούν άνθρωποι που γιγάντωσαν το Πατρινό Καρναβάλι και να αναγνωριστεί το έργο τους. 

Νομίζω όμως ότι οφείλουμε πρώτα να αναγνωρίσουμε τη σπουδαία δουλειά που κάνουν για το καρναβάλι, οι άνθρωποι που συνεχίζουν να δουλεύουν για το παρόν και το μέλλον του. 

Παλαιότερα είχα αναφερθεί στον Κωνσταντίνο Μάγνη και νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να μιλήσω για την Χαρά Αντιόχου! 


Δεν θέλω να πω κουβέντα για το πόσο γελαστή, υπέροχη φίλη, ευχάριστη στην παρέα είναι, κάτι παραπάνω από σημείο αναφοράς ανάμεσα στα πληρώματα, καρναβαλικός μέντορας. Θέλω να πω όμως, ότι αν και υπάρχουν στην Πάτρα πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει σημαντικότερα ή πιο εντυπωσιακά πράγματα από τη Χαρά, δράσεις που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο ευρύ κοινό, η Χαρά είναι η μόνη η οποία έχει σταθερή, αδιάλειπτη, συνεπή και συνεχή πορεία στο καρναβάλι και τα έχει κάνει όλα! 


Δεν είναι ξεκάρφωτη στο Καρναβάλι, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Βασίλη Παπαϊωάννου. Η Χαρά προέρχεται από καρναβαλική οικογένεια όπου το σπίτι της ήταν γεμάτο από καρναβάλι, ενώ ο πατέρας της, Γιώργος Σωτηρόπουλος πρόεδρος της ΕΛΠΑ Πατρών, έφτιαξε το 1965 το Παιχνίδι Μηδέν του Κρυμμένου Θησαυρού, το παιχνίδι πριν από Το Παιχνίδι!


Η έμπνευσή της αστείρευτη, οι ιδέες της ανεξάντλητες, οι γνώσεις της ατελείωτες, το αρχείο της εξαιρετικά ενημερωμένο και το πλήρωμα της πάντα ανάμεσα στα καλύτερα! 


Ιδρυτικό μέλος του καρναβαλικού κομιτάτου, μέλος της καρναβαλικής γνωμοδοτικής επιτροπής, υπεύθυνη για παιδικές καρναβαλικές παραστάσεις που άφησαν εποχή, όπου μαζί με την Ντούλη Δημητροπούλου και την Μαριλένα Λιβιεράτου καλούσαν τον Ευγένιο Τριβιζά και αυτός ερχόταν στην Πάτρα για χάρη τους. Αρχηγός, μαζί με τη Μαριλένα Λιβιεράτου, του πληρώματος 61,που έπαιζε και παίζει με αξιώσεις το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, σχεδόν πάντα στην πρώτη δεκάδα! Το 2012 κι ενώ το πλήρωμά της αποτελείτο από τρία άτομα, δε δίστασε να παρελάσει μόνη της με την Μαρίνα Αλεξοπούλου, τα ⅔ του πληρώματος, όπως πολύ ωραία σχολίασε η τρίτη της παρέας, η Μαριλένα Λιβιεράτου που εξαφανίστηκε τελευταία στιγμή. Τέλος, καρναβαλικός τροχονόμος, τίτλος που μάλλον της ανήκει αποκλειστικά, καθώς με το καπελάκι της στραβά έτρεχε πάνω κάτω στην παρέλαση για να παρακινήσει τα πληρώματα!


Για όλα αυτά, αν έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Χαρά Αντιόχου με μια μόνο λέξη, θα έλεγα ότι είναι η συλλογική μνήμη του καρναβαλιού και το πρόσωπό του! Είναι η σύνδεση του καρναβαλιού του παρελθόντος με αυτό του μέλλοντος! Για μένα η Χαρά είναι η ενσάρκωση του Πατρινού Καρναβαλιού, αφού διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Αρχοντιά, ευγένεια, μνήμη, ρομαντισμό, ευαισθησία, σύνδεση με την πόλη και τους ανθρώπους της αλλά και μπρίο, τσαχπινιά, φρέσκιες ιδέες, εφηβική ματιά, πρωτοποριακή σκέψη, μοντέρνα αισθητική. Κάποιοι φίλοι την ονομάζουν μαμά του καρναβαλιού, αλλά νομίζω ότι αυτή η υπέροχη λέξη από μόνη της δεν αρκεί, την αδικεί. Γιατί η Χαρά είναι η αιώνια έφηβος, πιο νέα από πολλούς νέους!


Και γιατί τα γράφω όλα αυτά; 


Γιατί έφτασε η ώρα, εδώ στη Πάτρα να γνωρίσουμε τον πλούτο που διαθέτουμε και να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων. Γιατί πλούτος του Πατρινού Καρναβαλιού  δεν είναι μόνο το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, τα άρματα, οι στολές ή οι κατασκευές, αλλά κυρίως και πάνω απ´όλα οι άνθρωποί του, οι καρναβαλικοί ζωντανοί μας θησαυροί!


Χριστίνα Σκαρπέτα


Υ. Γ. Σκοπεύω να επανέλθω επί του Παιχνιδιού Μηδέν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαγεμένος Συρμός

  «Το έτος 1284 μετά τη γέννηση του Χριστού, οδηγήθηκαν μακρυά από το Χάμελιν εκατόν τριάντα παιδιά, γεννημένα στον τόπο αυτό, αποπλανημένα ...